Evenimente

Evenimente

Comunicat de presa

Oportunități de dezvoltare a parcurilor fotovoltaice în parcurile industriale

 

Reunit la Parcul Industrial din Cugir, Consiliul Director al Asociaţiei Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a  Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR),  a luat în dezbatere o temă interesantă și anume: „Oportunități de dezvoltare a parcurilor fotovoltaice” în parcurile industriale.

https://www.cugirinfo.ro/wp-content/uploads/2022/07/panouri-solare-fotovoltaice-2022.jpg

Reprezentantii Consiliului Director au opinat că în vederea implementării proiectelor de tip „parc fotovoltaic”, societatile reprezentând parcuri industriale pot pune la dispozitia investitorilor terenuri sau terase ale cladirilor existente in vederea montarii de panouri fotovoltaice  precum si infrastructura necesara pentru preluare , transformare si distribuție a energiei produse .

„Dezbaterea de la Cugir a fost organizata in urma  anunțului de consultare publică  a Ministerului Energiei pentru Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente Măsurii de investiții I5 – Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, Componenta C.6, Energie, din PNRR”, susține președintele APITSIAR, dr.ing. Emil Nicolae Muntean – director general la Parcul Industrial Cugir.

Urmare acestor aspecte, la solicitarea asociației și în organizarea  TETAROM SA  Cluj-Napoca, a avut loc și dezbaterea temei respective cu reprezentanți ai Ministerului Energiei care au răspuns  invitației de participare.

Potrivit președintelui asociației, conducerea TETAROM SA  prin director general Viorel Găvrea și director adjunct Octavian Iuliu Fodor, conducători ai Parcurilor Industriale Mureș, Gorj, Sibiu –  Șura-Mică, ICCO Brașov, reprezentanți ai rezidenților din parcurile industriale (Bosch, De Longhi, Energobit, Emerson) precum și ai Universității Tehnice Cluj-Napoca au adresat întrebări punctuale reprezentantului Ministerului Energiei, Matei Dimitriu.

„Concluzia dezbaterii este că Ghidul Solicitantului poate fi îmbunătățit și se poate lua în considerare ca societățile de administrare ale parcurilor industriale sau un consorțiu format din acestea și rezindenți să poată fi aplicanți pentru accesarea de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe infrastructura deținută de parcurile industriale (terase, clădiri, teren liber) și utilizarea rețelelor de distribuție energie electrică și a stațiilor de transformare ale parcurilor industriale”, a mai precizat Emil Muntean.